Följ modet på ett miljömedvetet sätt

Följ modet på ett miljömedvetet sätt

Om du är både mode- och miljömedveten har du säkert haft en del inre konflikter under shoppingrundan. Mode är ett stort intresse för många, men dessvärre gör snabbmode stora negativa avtryck på miljön. Snabbmode säljs billigt och är framtaget för att användas en kort tid. Den korta livslängden kan bero på dålig kvalitet, en extrem design eller en modetrend som endast håller i sig en kort period. Vill du vara moderiktig samtidigt som du tar ditt ansvar för miljön? Då ska du läsa vidare.

Välj inte de mest extrema trendplaggen

Vid det här laget har nog de flesta lärt sig vikten av en snygg basgarderob, med enkla plagg som passar vid alla tillfällen och som kan förvandlas med hjälp av accessoarer. Även när du vill gå bortom basplaggen, lönar det sig att tänka långsiktigt. Även om det ständigt ploppar upp nya och roliga trender är sanningen att många av dessa plagg inte passar till speciellt många tillfällen. Försök därför att välja modeplagg som du kan se dig själv bära även när trenden börjar avta. Om du någon gång känner att du måste ha det där speciella plagget ändå, kan du anordna klädbytardagar med vänner. På så sätt kan någon annan få användning av plagget samtidigt som du förnyar din garderob. Miljövänligt, ekonomiskt och roligt!

Väskor eller tygpåsar?

Väskor kan vara nödvändiga av praktiska skäl, och sanningen är att de troligen även ses som en nödvändig accessoar bland de flesta modefantaster. Om du är svag för väskor och det är här du gör dina flesta inköp, kan det vara nödvändigt att dra ner på väskinköpen om du verkligen vill ta hänsyn till miljön. I synnerhet om du bara brukar använda väskorna ett fåtal gånger innan du går över till nästa. Om du inte vill dra ner på nya väskor, kan du till exempel sälja dina gamla så att de kommer till användning. Du kan även rikta in dig på väskor som följer bredare trender, så att du vet att de kommer hålla sig trendiga en lång tid framöver. Givetvis är second hand ett bra alternativ. Det finns även miljövänliga tygpåsar som kan hjälpa dig att bära inköpta varor på ett snyggt sätt, eller till och med ersätta väskan helt. Tygpåsar finns numera i alla möjliga stilar och färger, så det går absolut att använda tygpåsar till tillställningar av alla slag.

Välj accessoarer som passar din grundstil

Även för accessoarer kan det faktiskt vara bra med lite av en basgarderob. Den blir nästan per automatik roligare än basgarderoben för kläder, då du inte behöver hålla dig till tråkiga och enfärgade accessoarer. En basgarderob för accessoarerna kan snarare innebära att du väljer ut dina favoritfärger och köper några accessoarer som går i samma färg. Föredrar du gult, kan du exempelvis köpa både skor och väska i gult, eller varför inte en hatt eller sjal. Därefter kan du enkelt fylla på när nya favoriter dyker upp i affären, och uppdatera din garderob med nya accessoarer som faller dig i smak.

Slutligen finns många fördelar med att handla online, och en av dem är att du får mer tid att tänka igenom ditt köp och därmed kan undvika onödiga spontana inköp.

dante