Klä dig efter kroppsform

Klä dig efter kroppsform

Att klä sig efter sin kroppsform har egentligen ingenting med mode att göra, utan här handlar det om att försöka hitta plagg som framhäver det bästa med sin kropp och det som man gillar mest. När man klär sig efter utseendet på sin egen kropp skapar man illusionen av perfekta proportioner, även om axlarna är bra mycket

bredare än höfterna eller höfterna mycket mer framhävande än bysten. Modet förändras hela tiden på samma sätt som att sminkningar ändras efter säsong. Ena året är det inne med rouge och andra året inte. Detsamma gäller för kläder, men om du vet vad som passar din kroppsform kommer du alltid att se moderiktig ut!

Päronkroppsformen betyder att man är nättare upptill (byst, midja och axlar) men har bredare höfter och lår. Du skapar enkelt en balans genom att välja byxor och kjolar som är enfärgade och mönstrade plagg upptill. Satsa gärna på snygga draperingar och urringningar som halterneck, båtringade kläder och v-ringade toppar. Utställda byxor gör sig snyggt på dig, men akta dig för att välja alldeles för utställda alternativ.

Person som har kroppsformen “äpplet” är som bredast vid mitten, t.ex. byst och mage. Det är en rundare kroppsform där midjan sällan är markerad. Välj gärna tunikor av olika slag och satsa på snygga urringningar som tar fokus från mittpartiet. Du bör inte klä dig i stora tröjor. Många tror att stora plagg döljer, men sanningen är att de bara får dig att se ännu större ut.

Rektangeln är en rak och smal kroppsform. Axlar och höfter är lika breda och midjan är inte markerad. Undvik allt för åtsittande kläder och välj hellre böljande alternativ som lurar ögat. Mönster och ljusa färger förstorar och mörka färger förminskar. Ha detta i åtanke. Den bästa illusionen skapar du genom att välja plagg med olika detaljer på, t.ex. paljetter, tryck eller annat som passar dig i smaken. Undvik raka kjolar och klänningar. De får dig bara att se ännu rakare ut.

Timglasfiguren är troligtvis den kroppsform som är mest eftertraktad. Här har man större byst, smal midja och större höfter. Fördelen med denna kroppsform är att den passar i nästan alla typer av skärningar, urringningar och färger. Var dock försiktig med alldeles för vågade kläder och satsa hellre på stilrena och snygga kavajer, blusar och toppar med omlott.

Nedåtvända triangeln – har du smalare höfter och liten rumpa, men bredare axlar och större byst? Då har du antagligen kroppsformen kallad “nedåtvänd triangel”. Skapa en balans genom att leka med olika mönster och färger. Upptill kan du välja enfärgade alternativ för att istället lägga fokus på mönster på underdelen. Detsamma gäller för färgvalen. Välj gärna mörkare plagg upptill och ljusare kläder på höfter, rumpa, lår!

dante